תוצאות עבור
כשהייתי צעירה יותר ‘בשלב המתבגרת שלי’ והערצתי כוכבי טלנובלות וזמרות פופ אמריקאיות, אבא שלי תמיד אמר לי “אל תעריצי אף אחד, חוץ ממייקל ג’ורדן”. זה היה ניסיון להגיד לי שיש אנשים ששווה ללמוד מהם דבר או שניים.
כנערה זה היה נראה לי מוגזם, אבל עכשיו, שנים אחרי פרישתו מעולם הכדורסל, אייר ג’ורדן עדיין מהווה סמל להצלחה על זמנית. בדוקו החדש והמדובר של נטפליקס ,’The Last Dance’, קיבלנו הצצה לשחקן הכי טוב שאי פעם שיחק. יותר מהמשחק, הפוליטיקות או סיפור בנייתה של קבוצה מנצחת, זכינו לראות איך ווינר אמיתי נראה, מה מניע אותו, איך הוא מתמודד עם משברים, ותכונות אופי נדירות שכוללות רעב אמיתי לניצחון, חוסר יכולת להתפשר וניתוב כישלונות לעשייה והצלחה.
אספקט נוסף ומעניין שעולה מהסדרה הוא הקשר ההדוק בין סיפור ההצלחה של ג’ורדן לבין התקשורת, שהיווה חלק בלתי נפרד מהפיכתו לסמל הווינריות האולטימטיבי. הסדרה קופצת מעבר לעתיד – מהתחלתו של ג’ורדן וכניסתו לקבוצת מתפוררת שהייתה זקוקה למושיע ועד למשחק האחרון של השיקגו בולס בהרכב הבלתי מנוצח.
היחסים של ג’ורדן עם התקשורת שילבו הערצה וביקורת רבה. הנרטיב נע בין סיפור ההצלחה של העילוי מווילמינגטון שבקרוליינה הצפונית לבין ביקורות וסיקור שלילי על התנהגותו הרודנית, פזרנותו והתמכרותו להימורים. השיא שהגיע עם רצח אביו ב-93′ כאשר היו עיתונאים שקישרו את התנהגותו והימוריו לרצח הטראגי. לאורך כל הקריירה שלו, יחסיו של ג’ורדן עם התקשורת ידעו עליות ומורדת, אך בין השניים היה קשר בלתי נפרד.
סיפור ההצלחה של ג’ורדן ויחסיו הארוכים עם התקשורת יכולים ללמד כל חברה פרטית, גוף ציבורי או אדם מוכר איך לעבוד נכון עם התקשורת:
קשר קח תן
מרכיב מרכזי בחשיפה התקשורתית ובבניית הסיפור תלויה רבות ביחסי קח תן מול העיתונאים. כיועצי תקשורת אנו מכירים את ‘המשחק’ מקרוב, היכולת לספר את הסיפור שאתה רוצה לספר מותנה לעיתים קרובות גם בחלקים שאתה מעדיף לשמור לעצמך. העיתונאי מחפש את הבשורה התקשורתית והמרואיין רוצה לקדם מסרים שחשובים לו.
ג’ורדן הבין את המשוואה הזאת וביחסיו עם העיתונאים ידע לשמור על קשר קרוב-רחוק. לתת לתקשורת את היחס שציפו ממנו בראיונות ללא הפסקה – לפני משחקים, אחרי משחקים ולעיתים כשהוא מוקף בעשרות עיתונאים שמכוונים עליו מצלמות ובו בזמן לנצל את הבמה ולהעביר את המסרים שחשובים לו.
התמודדות עם משברים
המשבר הגדול ביותר שג’ורדן חווה עם התקשורת היה כשהחלו דיבורים על התמכרותו להימורים. יום אחד נצפה לפני אחד המשחקים החשובים בסדרה, מהמר באטלנטיק סיטי עד השעות הקטנות של הלילה מה שגרם לשערורייה תקשורתית. באותה התקופה, ריצ’רד אסקוינס פרסם ספר שלפיו ג’ורדן היה חייב לו 1.25 מיליון דולר על הימורים במשחקי גולף. השיא הגיע כאשר אביו נרצח ב93′ והיו שטענו כי יש קשר להימוריו של ג’ורדן.
בתגובת נגד, החליט ג’ורדן להיכנס לדממת אלחוט. הוא לא התראיין כלל לתקשורת, חוץ מהודעה שאומרת שהתקשורת חסרת אנושיות וזורה מלח על הפצעים. צעדיו התקשורתיים היו מאוד שקולים סביב נושאי משבר- ביחס לבעיות ההימורים ערך ריאיון מגודר עם עיתונאי עליו סמך וביחס לאביו, התייחס לנושא רק בריאיון לאופרה ווינפרי בקצרה.
בכל משבר תקשורתי אנו נדרשים קודם כל לנתח את המצב ולראות איך אנו יכולים להרגיע את המצב ולכבות את השריפה. לעיתים הצעד הנכון יהיה לשמור על דממת אלחוט ולאחר מכן להגיב בתנאים שלנו ובאופן מגודר, כפי שג’ורדן עשה. ולעיתים הבחירה הנכונה תהיה תגובה מידית שיכולה לכבות את השריפה באופן מיידי ולהקטין את המשבר.
I’M BACK – הפשטות מנצחת
אחרי הודעת הפרישה שהכתה גלים בכל רחבי העולם או כפי שאמרה אחת המרואיינות בסדרה – ההודעה הייתה מהרגעים האלו ששאלת “איפה אתה היית כשמייקל ג’ורדן הודיע על הפרישה מהשיקגו בולס”. ג’ורדן החליט להגשים חלום ילדות שלו ושל אביו המנוח בבייסבול ולפרוש מכדורסל. אך לאחר כשנה, הוא החליט שהוא רוצה לחזור למשחק. בסדרה דיברו על ההודעה לעיתונות והתלבטו איך נכון לנסח אותה, מה אומרים על חזרתו של השחקן הגדול ביותר בכל הזמנים. בראיון עם יועץ התקשורת שלו אמר כי היו כמה גרסאות שנשלחו לאישורו של ג’ורדן ואף אחת מהן לא הרגישה לו מדויקת. אחרי לבטים ארוכים קיבל יועץ התקשורת את ההודעה הקצרה הזאת – I’M BACK.
אנו למדים מזה שלעיתים המסר הפשוט, הקצר והישיר הוא זה שעושה את האפקט.
ההודעה על חזרתו של ג’ורדן
בסוף האמת מנצחת
אנו כיועצי תקשורת עובדים במטרה לקדם את המסרים ואת העשייה של לקוחותינו. אנו שואבים את היצירתיות והיוזמה מהעבודה שלהם. וכך גם איתו, ג’ורדן הוא השחקן הכי טוב שהיה, התקשורת היא לא זאת שנתנה לו את היכולות, את הדרייב ואת הכישורים ובסופו של יום ההישגים שלו הם אלו שהפכו אותו למי שהוא.
לסיכום, אבא שלי צדק, שווה לנו ללמוד מג’ורדן, או מכל דמות שגדולה מהחיים, דבר או שניים על עצמנו, על היכולות והרצון שלנו ועל הווינר הפנימי שיש בכל אחד מאיתנו. ממליצה לכל אחד ואחת לצפות בסדרה המצוינת של נטפליקס.
נטע חזן לביא היא מנהלת מחלקת צרכנות ומסחר בבן חורין אלכסנדרוביץ’, אסטרטגיה תקשורת וניהול משברים.